Szentbenedek (Mănăstirea)

A falu a Maros síkságán, a folyó bal partján, Marosvásárhelytől 14 km-re északkeletre fekszik.

Etimológiája

1319-ben Sarumberg néven említi Károly Róbert két, ugyanebben az évben keltezett adománylevele.

Története

Már a középkorban népes település, egy 1453-as okirat szerint mezőváros.Első ismert birtokosai a Kacsics nemzetség tagjai közül kerültek ki, köztük az ismert erdélyi vajda, országbíró és több vármegye főispánja, Szécsényi Tamás (1319-től).
A falu 1405-ben birtokcsere révén Somkereki Erdélyi Antal és leszármazottai birtokába kerül és kisebb-nagyobb megszakításokkal az Erdélyi család tulajdonában is marad, amíg özv. Erdélyi Istvánné Mindszenti Krisztina halála után Bánffy Dénes kancelláré, majd az ő halála után Teleki Mihályé nem lesz (1674 után).  1759-től a Teleki család önálló birtoka. Barokk Teleki-kastélyát 1769-ben gr. Teleki Sámuel erdélyi kancellár kezdte építtetni. Központi emeletes épületét pedig gr. Teleki Sámuel, a híres Afrika-utazó építtette 1912-ben újbarokk stílusban. Az U-alakú épület értékeit 1944-ben széthordták. A református templom építése (1785) szintén a Teleki Tékát alapító kancellár nevéhez fűződik.A falunak 1910-ben 1030 lakosa volt, melyből 870 magyar, 43 román, 17 német. A trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegye Marosi felső járásához tartozott.

 

Szentbenedeki Kornis-kastély
Szentbenedeki Kornis-kastély A Kornis-kastély, a Mezőség északnyugati felében, Szentbendeken (románul Mănăstirea) Kolozs megyében található.