Marosvécs (Brâncoveneşti)

Marosvécs (Brâncoveneşti)

Marosvásárhelytől (Târgu Mureş) indulva a Szászrégen (Reghin) Maroshévíz (Toplita) útvonalon, a Maros jobb oldalán találjuk Marosvécset. A helységet ugyanígy vasúton is megközelíthetjük.

Etimológiája

Elnevezése a földből előkerült feliratos táblák szerint „Ala nova Illiricorum” lehetett. Maradványai a jelenlegi kastély egykori gyümölcsöskertjében omladoznak.

Története

Marosvécset a rómaiak nem hiába választották castrum építésének helyszíneként, mivel egy stratégiailag igen fontos pontnak számított a történelem folyamán. Miután a castrum elpusztult, az államalapítás idejében is, majd a tatárjárást követően is a magaslaton ismét felépült a védelmet nyújtó vár, melyet vizesárok vett körül és így bevehetetlennek tűnt. Bejutni csak felvonóhídon lehetett.

A 19. század közepén a vécsi vár környékén végzett ásatások során egy bélyeges téglát találtak, melynek felirata: Ala I. numeri illyricorum, vagyis egy illír csapategység állomásozott a castrumban.

Az 1200-as évek elejétől kőbánya működött a közelben. A bánya és a castrum megmaradt köveiből épült fel később a marosvécsi vár, mely Erdély legnagyobb folyóvölgyének legészakibb műemléke. Ott áll ma is büszkén a Maros-völgy jobb parti völgylépcsőjének szélén, s bástyáinak kilátójából északra föl a havasokig, délre le Marosvásárhelyig nyílik gyönyörű kilátás.
A kastély négy bástyája közül csak kettő mutatja magát az országúton vagy vasúton haladóknak, amint kimagaslik a gyümölcsfa és erdőkoszorúból. Alatta, még az 1800-as évek végén is a völgyben, a mai országút mellett, nyújtózkodott a Maros holtága. Az évek folyamán ezt fölszámolták s helyén ma házsorok állnak.

Marosvécs lakossága az évszázadok során, a történelem szereplőiként egyetértésben és békében él egy többnemzetiségű közösségben. Megélhetésüket főleg a mezőgazdaság biztosítja, vagy a várkomplexumban működő egészségügyi intézmény, illetve a közeli Szászrégen munkalehetőségei. A községben található általános iskola a helybéliek kezdeményezésére felvette a „Kemény János általános iskola” elnevezést.

Hivatkozások

Marosvécsi Kemény kastély
Marosvécsi Kemény kastély

A marosvécsi várkastély, mint az erdélyi reneszánsz építészet egyik legszebb gyöngyszeme, a Kelemen havasok lábánál, a Maros jobb partján található szirtről emelkedik a magasba. A festői környezetben épült háromszintes várkastély rendelkezett minden olyan tulajdonsággal, melyek egy igazi középkori várkastélyhoz illik: bástyák, vizesárok, csapóhíd, szellemek, kaszabástya, lőrések, alagút stb.