Panek Kati

Panek Kati
1957.09.04 (Kolozsvár) -

Életpályája

Kolozsvárott születetett értelmiségi családban, melynek túlnyomó többsége írással foglalkozott. Nagyapja, Horváth István író révén tekinti magát a faluhoz tartózónak. Talán mindennél jobban tanúskodik ragaszkodásáról önvallomása: "Én nem nyaraltam Magyarózdon, én éltem Magyarózdon".

Népdalénekesi pályafutása is itt kezdődött. Apró gyermekként elkíséri nagyapját a faluban végzettt gyűjtéseire, melynek során a falumonográfiához szerzett anyagot. A naponta többször hallott balladák dallama lerakódott gyermeklelkében és estére már dúdolgatta a népdalokat, élesztgetve azt az örökséget, melyet a gyönyörű hangú anyai nagyanyjától szívott magába bölcsője ringatásakor.

Kolozsváron kisdiákként a mai Báthory István líceum színpadán népdalokat, majd 1972-ben balladát énekel.

Művei

Sokat szerepel a kolozsvári magyar rádió népzenei műsorában. Hamarosan bekerül a kolozsvári "Visszhang" diákrádió jórészt egyetemi hallgatókból álló csapatába. Az események pályájának felfelé ívelésében gyorsan követik egymást.

1976-ban a bukaresti televízió magyar adásának meghívására egy hirtelen összeverbúválódott zenekarral lép fel nagy sikert aratva. Ugyanebben az esztendőben felvételt nyer a Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémiára.

Édesapja halála után úgy érzi egy "fenséges adósság" nehezedik vállaira, amit csak 1985-ben sikerül törlesztenie, amikor megjelenik a Bodzafa együttessel a magyarózdi nagylemeze. Sokat énekel a Barozda együttessel is. A táncházmozgalommal bejárva Erdély különböző vidékeit.

1980-ban a kolozsvári színházhoz szerződik. Kallós Zoli bácsival, mint gyűjtővel és a táncházmozgalom tamogatójával való ismeretsége és szakmai kapcsolata mély nyomokat hagy életében. Első kislemeze 1981-ben jelenik meg a Barozda kíséretében. 1986-ban jelent meg a lemez a Bodzafa kíséretében mezőségi zenével.

Hivatkozások