Széki népviselet

Népviselet
Széki népviselet

A többségében magyarok által lakott relepülés a legjelentősebb magyar néprajzi központ a Mezőségben, ahol a mai napig sok asszony hordja hétköznap is a falura jellemző szép, elegáns népviseletet: piros-fekete mintás rakottszoknyát, szűk barna bőrmellényt és fekete vagy fehér kendőt.

A férfiak kék posztóból varrt, sárgaréz pikkelygombokkal ellátott mellényt, fehér inget, télen kék segesvári flanell ujjast, szászos bőr mellrevalót, bő gatyát (régen), fehér vagy szürke, házilag szőtt harisnyát (fekete zsinórral) viselnek. Lábukon hegyes orrú csizmát, hosszú szárral (minél nagyobb, annál nagyobb a tisztesség), fejükön nagy karimájú posztókalapot (ezt újabban a jellegzetes szalmakalap váltotta fel) hordanak.
A szűk szárú harisnyát a priccsesnadrág váltotta fel, de a harisnyát is hordják. A marhatartók éjjel fehér szűrt is viseltek.

A nők derékig érő inget, piros virágokkal díszített fekete vagy piros ráncolt kartonszoknyát, kivágott füllentyűs lájbit (vállán színes csokorral), lábukon fekete piros szárú, tulipános sarkú csizmát viselnek. 

A lányok és az asszonyok 2,3 vagy 4 pendelyt (alsószoknyát), fejükön piros virágos fekete kendőt hordanak. A lányok leeresztett hajukat piros szalaggal díszítik, az asszonyok kontyot viselnek.