II. Mezőségi Civil Műhely

II. Mezőségi Civil Műhely2011. április 15-17. között Szamosújváron, a Téka Alapítványnál zajlik a II. Mezőségi Civil Műhely.

Az erdélyi Mezőség egy demográfiai szakadék szélén áll. 1966 óta lakosságának 25%-át (több mint 110 000 lakos!) veszítette el, több mint 6000 km2-es területén ma már csak egy debrecennyi nagyságú népesség él.

Egyes településeken a jelzett időszakban a fogyás elérte a ⅔-os mértéket. A mostoha természeti adottságú, infrastrukturálisan rendkívül elmaradott térség megmaradt lakosságának nagy része idős ember. A fiatalok a munkahelyet, komfortosabb lakóhelyet, iskolát, szórakozást biztosító nagyvárosokba (Kolozsvár, Dés, Beszterce, Marosvásárhely, Torda) költöznek. Ezek a városok a Mezőség peremén helyezkednek el, a folyók mentén. A Mezőségnek nincs funkcionális központja, fővárosa, területén három megye osztozik. Emiatt a kopár hegyoldalairól elhíresült tájegység többszörös perifériának számít, belső községei fokozatosan ürülnek ki, és fenyeget a veszély, hogy néhány évtized múlva Erdély közepén egy lakatlan terület alakul ki.

Az esemény részletes programja letölthető ide kattintva.

Kommentek

Ehhez az íráshoz nem lehet kommentelni.