Szamosújvár, Örménykatolikus Székesegyház

Templom
Szamosújvár, Örménykatolikus Székesegyház
Település:
Jelenlegi egyház:
ORM
Építés ideje:
1748

Első temploma: a Salamon templom, 1723-ban épült. Ez jelenleg is fennáll.

Története

Eredetileg két harangja volt a jelenlegi halálcsengő ami ma is megvan és egy 650-kg-os harang. 1960-ban a székesegyház padlásán azonban a galambokat fogni akaró gyerekek gyufával játszottak, tűz keletkezett, ennek következtében teljes mértékben leégett a székesegyház tetőzete, a 650 kg-os harang a nagy hőségtől darabokban leolvadt, csak a halálcsengő maradt épen. Az 1970-es évek közepén egy szamosújvári származású bécsi mechitarista (örmény-katolikus) szerzetestől kapott a szamosújvári örmény katolikus közösség a székesegyház részsére egy erősítőt, magnót szallagokkal a bécsi Stephan-s dóm harangjátékaival, 4 tölcsér alakú hangszórót a toronyba. 2003-ban kicserélték CD-re, mert a szallagok megnyúltak, az erősítő pedig a hőmérsékletingadozás miatt tönkrement. Jelenleg a kölni dóm haragjátékai hallhatók hajnali 6-kor, délben 12-kor ill. este 8-kor. A halálcsengő ép, működőképes, csak éppen ember nincs, aki halálesetkor felmenjen, és rendszeresen harangozzon.

Jelenlegi Szamosújváron lakó hívek száma 120 ra tehető, Szamosújvárhoz közeli ill. Nyugat-Erdélyi városokban, ill. Szamosújvárról elszármazott és küldföldön élő örmény katolikusok össz. 200 körül. A székesegyházban minden ünnepnapon illetve vasárnap 9 órától mutatnak be szentmisét. A hétköznapi szentmiséket a Salamon templomban tartják.

Leírása

A mostani székesegyház alapkőletételére 1748 október 9-én került sor. Az építkezési munkálatok kisebb megszakításokkal 1798-ig tartottak.A templom ünnepélyes felszentelésére 1804. július 17-én került sor. A székesegyház berendezéséhez az egész város hozzájárult. Az oltárképeket Bécsben készítették. A Világosító Szent Gergely mellékoltárt a szamosújvári Kereskedelmi közösség készítette. A Mária mellékoltárt a Timárok Egyesülete ajándékozta. Az orgonát MAIWALD HEINRICH orgonamester készítette 1846-ban. 2 manuálos (manuálonként 54 hang), pedálos (27 hang), 20 regiszteres mechanikus csúszkaládás rendszerű. A templom hossza 57 m, szélessége 27 méter. A szentély félkörös záródású.

Hivatkozások