Ördöngösfüzesi református templom

Templom
Település:
Jelenlegi egyház:
REF
Építés ideje:
1675

A Kolozsvár-Dés  útról  az elmúlt másfél évszázadban  elsõsorban börtönérõl ismertté vált Szamosújvár központjában térünk az északi Mezõséget a cegei halastavak mentén  Szászrégennel összekötõ aszfaltozott mellékútra . Mindössze 6 km után el is értük uticélunkat, a faluközpont fõutcájától balkézre esõ ördöngösfüzesi református templomot .

Története

Az 1230-ban említett , eredeti templom egyenes záródású szentéllyel épült , késõbbi , gótikus kori emlékként maradt  ránk a déli kapu valamint a szentélynégyszög keresztboltozata . Az 1660-ban a tatár-, tíz évre rá a törökök  által feldúlt és lerombolt épületet 1675-ben  , I. Apafi Mihály (1661-1690 között) erdélyi fejedelem idejében, a Szentháromság tiszteletére, középkori falainak megtartásával építik újra .

Leírása

A kazetták leggyakoribb motívumai: olaszkancsóban virágcsokor, rozettás, virágos indás, szőlőgerezdes díszítmények, stilizált kétfejű sas, az egyiken a székely címerből ismert napos-holdas szimbólum. Alapszínük a szürkésfehér, a motívumok piros, barna- és feketében jelennek meg.
A mesterkezetta felirata:
1675 ESZTENDÖBEN  KISASSZONY HAVÁNAK 20. NAPIAN : ÉpiTetett
1676 ECSEDI ASZTALOS ISTVÁN ÉS FOGARASI ASZTALOS MIHALY ALTAL
A szószék az 1719-es évszámot viseli.
Tölgyfa haranglábát, mely 1643-ban két harangot  tart, 1924-ben lebontják. Ekkor épül a ma látható kőtorony.
A diadalív bélletén található falfestmények eredetéről és koráról nincs említés.

Hivatkozások