Magyarózdi Pekry-Radák kastély

Kastély
Magyarózdi Pekry-Radák kastély
Település:
Építés ideje:
1682
Különleges, kicsi négybástyás kastély mely a környező dombok védelmében közt bújik meg Magyarózdon.

Építése

Pekri Lőrinc II. Rákóczi Ferenc brigadérosa építette

Története

Magyarózd ékessége az a kastély, mely a dombtetőn magasodva elsőként ötlik a faluba látogató figyelmébe.

Az államosítás után

Utolsó tulajdonosa Teleki Ilona bárónő volt, aki az 1945-ös államosítás után külföldre menekült. Az épületet azután a falu használta, több intézmény működött: óvoda, iskola, kultúrotthon, a TSZ székhelye stb. Az utóbbi évtizedekben azonban már elhagyottan állt. Az államosított, majd a rendszerváltás után visszaszolgáltatott birtokot a Franciaországban élő örökös, Jude Mária grófnő a Bonus Pastor Alapítványnak adományozta. A nyolchektáros birtokon, a kastélyon kívül még állt a magtár, a csűr és az istálló. Nem kis munkára vállalkozott a Bonus Pastor, amikor elhatározta, hogy helyreállítja az épületeket. Elsőként a kastélyt fedték újra. A tervek szerint konferencia központot alakítanak ki benne. A magtár felújítását 2003-ban kezdték el. Két éve az istálló és a föld hasznosítására tehénfarmot hoztak létre. A farm megindításához és kifejlesztéséhez két kanadai farmercsalád kölcsönözte szakértelmét és tapasztalatát, akik összesen másfél évre Ózdra költöztek. A farm egyrészt jövedelemforrás az alapítvány számára, másrészt a rehabilitációs munkaterápia egyik helyszíne, továbbá mintagazdaságul szolgál a falu állattartóinak.

Leírása

A négy sarokbástyás, francia gótikus stílusú kastélyt Pekri Lőrinc II. Rákóczi Ferenc brigadérosa építette francia gótikus stílusban, 1682-ben épített kastélyát, melyet 1732-ben újjáépítettek. Szent eredetű olyan vonatkozásban, hogy Pekri a forrói régi templom romjainak felhasználásával építette.Az osztrák ostrom után a kastélyt Pekri veje, Radák Ádám építette újjá.

A kastély kertje

Ez ódon épületet hajdanán fenyőerdő ölelte körbe, mely nyomtalanul tűnt el az idők folyamán. A kastély előtt a fák között egy messze földön híres halastó és park tette festőivé a környezetet. Történelmi becsűjét növeli még Pekri Lőrinc felesége, aki nem más, mint Petrőczi Kata Szidónia, az első számon tartott magyar költőnő. Többek között ebben a kastélyban írta első verseit, hallgatva a fülemüleszót.

Hivatkozások