Marossárpataki szoborpark

Emlékmű
Marossárpataki szoborpark
Település:
Építés ideje:
2002

Története

Aligha létezik a Kárpát-medencében Marossárpatakon kívül még egy olyan falu, ahol 15 szobor díszíti a központot. A faluban található szobrok alkotója Miholcsa József elismert szobrászművész, aki tíz éve költözött családjával Marosvásárhelyről Marossárpatakra. 2002 tavaszán rukkolt elő a javaslattal: erdélyi fejedelmeket ábrázoló szoborparkot varázsol a község központjába. Még abban az évben felavatták a Szent István-szobrot, szombaton pedig a 14. emlékmű is a helyére került.

A Rhédey család erdélyi ágát Rhédey Ferenc gyökeresítette meg, az új szobor az ő fiát, kisrédei Rhédey Ferencet ábrázolja, aki rövid ideig (1657. november�"1658. január) Erdély fejedelme volt, II. Rákóczi György idejében a lengyelországi hadjáratban az erdélyi sereg egyik alvezére volt, rendkívüli szociális tevékenységéről is ismert. A hétvégi rendezvényt a polgármesteri hivatal és a Marossárpatakért Egyesület szervezte. A szoboravatás után Kozma Barna polgármester átadta Miholcsának a díszpolgári címmel járó érmet és oklevelet.

Leírása

Az első győztes csata emlékére, 2003-ban, Miholcsa József huszárszobrot adományozott Marossárpataknak, amelyet a kultúrotthon elé helyeztünk el, mert így az egész teret díszíti. A szobor a levert szabadságharcot jelképezi, s ugyanakkor emlékeztet az 1848-as szabadságharc első győztes csatájára is, ami a falu határában zajlott.

- Az alapötlet egy téli lovaglás alkalmával született, amikor a lovam túlságosan megizzadt a háromszéki hegyekben �" tudtuk meg Miholcsa József szobrászművésztől. Kissé megijedtem, hogy mi baja lehet, s mi lesz velünk, ha kidől alólam. Hogyan segíthetnék rajta? És vajon mit érezhetett egy huszár, ha kilövik lovát egy csatában? Mennyire kötődik hozzá? Otthagyja, lelövi, vagy kitart társa mellett, ami egy ilyen esetben számára családot, gazdaságot, hazát is jelenthet? Mi történhet akkor, ha a huszár is sebesült és lova nélkül nem is menekülhet? Vállalja a fogságot, a halált? E kérdések sorozata izgalmassá tette számomra a szobor megalkotásának tervét, majd ennek kivitelezését. A megoldás egy piramidális kompozíció lett, ami a vészes helyzetben is stabilitást fejez ki, hiszen a huszár a hazáért, a szabadságért harcolt, amitől hosszabb időre nem lehet az embert megfosztani. Ruházatával és a ló felszerelésével korszerűségre törekedtem. A huszár karakterének modellül egy igazi lovasember, Kovács István ménesmester szolgált. Ha hőseink életüket adták ingyen a hazáért, a szabadságért, megadatott nekem is, hogy egy szobrot díjmentesen, adományként adjak Marossárpataknak, a szabadságharc emlékéért, szűkebb hazánkért. Művészként, hivatásomnak és hitvallásomnak élve, szeretném múltunk, hagyományaink, erdélyi kultúránk és népünk szolgálatát, nevelését és éltetését elősegíteni lehetőségeim és körülményeim szerint, minden erőmmel, úgy ezzel a szoborral is. �" nyilatkozta Miholcsa József.

Hivatkozások