Sínen vagyunk mint Ady

Egy kolozsvári diszkó bejáratánál hangzott el, bedobóember szájából: Sínen vagyunk mint Ady. Hát igen.. Az útvonal betűjele »E«, megállói: Magyarfülpös - Mezőpanit - Magyarózd? - Mezősályi - Szék - Szamosújvár - Szászlekence - Vajdaszentivány

 

1. Stabilizálódik az útvonal

Az említett útvonalon Magyarózd kivételével mindenhol le van beszélve a szállás, most éppen néhány helyen azon törik a fejüket, honnan szereznek nekünk annyi plusz matracot, mert mint Romániában általában, itt is a szállások kapacitása túlnyomórészt 34 főnél végződik.

Az úton lesz aszfalt, kavicsos út, földút, kaptató, lüttő, dombhát és sunyi kapaszkodó. Alszunk majd református vendégházban, református ifjúsági házban, tó közelében zöld parkos faházakban, etnobizniszes panzióban, román családi vállalkozásnál és iskolában.

Szépkenyerűszentmárton Akadályok a szervezés útjában Találtunk egy jó helyet
#

2. Azokban a falvakban nincs semmi?

Múlt héten lejártuk a Szamosújvár-Harina szakaszt, árkon-bokron, szénán-szalmán, lovon-szekéren keresztül. Ez az egyik legszebb útvonal, mert olyan helyeken mentünk keresztül, ahol előtte a térkép mellett ülve mindenki azt mondta, hogy »azokban a falvakban nincs semmi«.

Hogy mi köze a kettőnek egymáshoz? Az, hogy ezek viszonylag távol eső, nehezebben megközelíthető települések és ezért forgalom nélkül, mezőn és dombon át lehet odaérni. Ugyanezen oknál fogva kevesen tudják, hogy Kékesen Wesselényi kastély van, amit véletlenül találtunk, hogy Mezőveresegyházán egy aprócska, mondhatni Barbie-fatemplom, Szentmátén pedig egy élénk és gyarapodó magyar közösség, akik éppen templomuk és haranglábuk 4 éves, teljes felújításának végén állnak, valamint Szászlekence, egy egykor gyönyörű szász falu, hatalmas evangélikus erődtemplommal.

Szépkenyerűszentmárton - a tanárnéni háza Találtunk egy kastélyt Kékesen Szentmáté is megtetszett Harangláb felújításban - Szentmáté
# #

3. Szervezési allűrök

Több oldalról kaptam szemöldökráncolásokat a túra és a jelentkezés körülményeivel kapcsolatban. Megpróbálom összefoglalni, hogy mit miért csinálunk.

  1. Létszámstop: Mint említettem nagyon nehéz Erdélyben 50 főnek szállást találni, mert a panziók legtöbbje pályázatból épült, amelyben a fekvőhelyek limitje 30-35 fő. 50 főt még általában valahogy be tudunk zsúfolni, ekkor még éppen elfogadhatóak az alvási körülmények, 50 fölött viszont már mindenki szorulna. Hogy ahol elfér 50, ott elfér 51 is? Te hol húznád meg a határt?
  2. Előleg: Általában a túrákon kb. a résztvevők 10-15%-a indulás előtti napokban vagy órákban(!) dönt úgy/derül ki, hogy mégsem jön. Az előlegre tehát azért van szükség, hogy mindenki jól gondolja meg, hogy tud-e jönni és ne járjunk úgy mint a tavaly, hogy vissza kellett utasítsunk jelentkezőket, akik utána joggal sértődtek meg: Kalotaszegen 47-en voltunk; helyük lett volna. Mindemellett indulás előtt is kell fizessünk előleget egy-egy szálláson, ami 50-nel szorozva nem is kicsi összeg, tehát technikailag is szükség van az előlegre.
  3. Ha nem jössz, a helyedet te kell eladd: Ennek pedig az az oka, hogy nagyon sok energiát emésztett fel részünkről korábbi túrákon az, hogy az egyedi igényeknek próbáltunk minél jobban megfelelni. Fogadd el kérlek, hogy mi kitaláljuk a túrát, lejárjuk az útvonalat, keresünk szállást, csinálunk programot, találunk előadót, megoldjuk a kísérőautót és az étkezést, keresünk szponzorokat, csinálunk honlapot és újságcikket; tőled pedig kérjük, hogy csináld úgy mint mindenki más: Döntsd el, hogy jössz-e, ha igen jelentkezz be, fizesd be az összeget és gyere oda a bringáddal: onnantól gondoskodunk rólad egy héten át éjjel-nappal :) Ha pedig nem tudsz jönni, megkérünk, hogy keress magad helyébe valakit, ez biztosan nem olyan nagy gond.
  4. Miért kerül 550 lejbe? Ennek több oka van. Amíg a tavaly a benzin ára év elején 3.16 lej volt addig idén már súrolja az 5 lejt. Szomorúan állapítottuk meg, hogy a pénzünk bizony évről évre romlik. Bár vannak (vagyunk) jópáran akik örömmel sátraznánk, a többség mégis szívesen zuhanyzik le minden este, alszik fedett helyen és fizet azért, hogy mikor megérkezünk, meleg kajával várjanak ránk. A többség akaratát vettük figyelembe. A részvételi díjban a szállások, az étkezés és a programok (táncház, tájház, stb) díjai vannak. A meghívottak (dévai gyerekek), a szállítás, a póló, a fogyóanyagok, a gyógyszerek, könyvek, ajándékok költségeire pedig szerzünk szponzorpénzt. Sajnos egy ilyen túrát ma ennél (sokkal) olcsóbban nem tudunk kihozni. Bár 50 emberrel kétség kívül tudunk alkudni, de nem akármennyit, ugyanis mindenféle válság ellenére a nagy létszámos szállások nyáron tele vannak, virágoznak a gyerek- sport- és tánctáborok. Hálaistennek.
  5. Miért ilyen nagyképűek a szervezők? Nem gondoltam, hogy lesz aki nagyképűségnek veszi azt, hogy bizonyos szabályokhoz ragaszkodunk. Meg fogjuk próbálni szerényebben, ezt ígérem; a szabályok ellenben maradnak.

Mi nem vagyunk profi szervezők, de törekszünk a legjobbra és elsősorban arra fektetjük a hangsúlyt, hogy a túrán minél tartalmasabban és élvezetesebben tudj eltölteni 1 hetet. Szerintem sikerülni is fog :)
Természetesen továbbra is várjuk a visszajelzésedet és javaslataidat, ha van ilyen, ezeket igyekszünk a lehetőségeken belül figyelembe venni.

Szászlekence - mint a neve is mutatja, szász vidék Lekencéről letekintek Vermesre Tony House, augusztus 13 - Houseparty? A traktornál kell bemenni

4. Jelentkezés

Most már lehet jelentkezni a túrára, az oldal tetején található jelentkezés menüpont segítségével. Töltsd ki az adatlapot, küldd el a jelentkezésed és a többi instrukciót ott fogod megkapni. Vegyél babapúdert a fenekedre, táncoscipőt a lábadra, köszörüld a torkod és augusztus 6-ig mozogj mindennap legalább 20 percet!

Harinai templom, ahogyan mi láttuk Fák nőttek elé Bádogjézus ortodox kertben - Egy az isten

5. Bonchidai menyecskék

Ugrálnak, mit a kecskék, Szeretőjük mindig más, Az uruk csak ráadás.

Waszlavik Gazember Petőfi Ullmann Mónika László kelet európai rocksámántól

Kommentek

Fülöp Attila | 2010.07.07 14:45
Magyarózdról is megkaptuk a visszajelzést, alhatunk a kastélyban. Egy kikötésük van: aznap este semmilyen ivászat vagy dorbézolás nem lehet, mivel mellettünk szenvedélybetegeket gyógyítanak, alkoholistákat, drogosokat.

Fog ez menni?
 
Huba | 2010.07.14 10:10
NEM! :D
 
Alkoholista | 2010.07.21 12:46
Ha nem jelennek meg a kvizverseny pontszamai, akkor Magyarozdon randalirozni fogok! :)
 
Manó | 2010.07.26 09:54
Ha valaki nem tud menni, a helyét atvenném. 0726734852
 

Ehhez az íráshoz nem lehet kommentelni.