Amit az Erdélytúráról tudni akartál

Ebből az irományból megtudhatod, hogy miként juthatsz el az induló pontra, hol lesz 1 hétig az autód, hova és mennyit fogunk tekerni, mikor és mit eszünk, és hogy miért kell az egyik nap neked is korán kelned. Továbbá tippek ahhoz, hogy végig formában maradj.

 

Az indulás helye: Magyarfülpös

avagy Filpişu Mare. Kétféleképpen lehet megközelíteni:

Marosvásárhely - Szászrégen (Reghin) felől

úgy, hogy Régenből rá kell térni a Kolozsvár (Cluj Napoca) felé menő útra (DN 16), Fülpös Régentől a 2. falu. Ha beérsz a faluba, egy kanyarban egy fehér ortodox templomnál, a Curcubeu feliratnál jobbra kell térni, aztán a református vendégházat vagy a tiszteletest kell keresni.

A kanyar Fülpösön Régen felől érkezve Itt kell eltérni Fülpösön

Kolozsvár felől

a legegyszerűbb, ha Kolozsvárról először kimész a Dés (Dej) felé vezető úton (DN 1C), majd Apahidán egy nagy kanyarban eltérsz jobbra Szászrégen (Reghin) felé (DN 16). Apahidától az út már a Mezőségen visz keresztül és számszerint a 14. falu Magyarfülpös lesz (Filpişu Mare). Ha beérsz a faluba, egy kanyarban egy fehér ortodox templomnál, a Curcubeu feliratnál balra kell térni, aztán a református vendégházat vagy a tiszteletest kell keresni.

Ha Magyarfülpösön nem boldogulsz

Akkor ezek segíthetnek:

  1. A lelkész neve Ady István,
  2. telefonszáma +40 744 775144
  3. Parókia +40 265-533201
  4. Szervezők telefonszámai:
    1. Fülöp Attila: +40 728 98 11 66
    2. Fülöp Attila: +40 752 596 936
    3. Haba Tünde: +40 742 947 425

Az autók tárolása

Ha autóval jössz, akkor a túra idejére Magyarfülpösön a vendégház udvarán lehet tárolni az autót. Az útvonal körút és a 8km-el odébb lévő Vajdaszentiványban (Voivodeni) ér véget augusztus 14.-én szombaton. A kísérőautó aznap átszállítja a sofőröket az autójuk után és át lehet majd hozni őket Vajdaszentiványba. Szombat éjjel (aug. 14) Vajdaszentiványban fogunk aludni.

A túraútvonal

0. nap (2010. augusztus 6. - péntek)

Érkezés Magyarfülpösre

1. nap (2010. augusztus 7. - szombat)

Hossz: 50 km
Útvonal: Magyarfülpös - Vajdaszentivány (Voivodeni) - Marossárpatak (Glodeni) - Sáromberke (Dumbrăvioara) - Mezőpanit (Pănet)

2. nap (2010. augusztus 8. - vasárnap)

Hossz: 50 km
Útvonal: Mezőpanit (Pănet) - Kerelőszentpál (Sânpaul) - Radnót (Iernut) - Magyarózd (Ozd)

3. nap (2010. augusztus 9. - hétfő)

Hossz: 42 km
Útvonal: Magyarózd (Ozd) - Marosgezse (Gheja) - Marosludas (Luduş) - Mezőzáh (Zau de Câmpie) - Mezősályi (Şăulia)

4. nap (2010. augusztus 9. - kedd)

Hossz: 79 km
Útvonal: Mezősályi (Şăulia) - Pusztakamarás (Cămăraşu) - Gyeke (Geaca) - Vasasszentgotthárd (Sucutard) - Cege (Ţaga) - Szék (Sic)

5. nap (2010. augusztus 10. - szerda) SZABADNAP

Szék (Sic)

6. nap (2010. augusztus 11. - csütörtök)

Hossz: 49 km
Útvonal: Szék (Sic) - Bonchida (Bonţida) - Felsőzsuk (Jucu de Sus) - Válaszút (Răscruci) - Bonchida (Bonţida) - Szamosújvár (Gherla)

7. nap (2010. augusztus 12. - péntek)

Hossz: 55 km
Szamosújvár (Gherla) - Ördöngősfüzes (Fizeşu Gherlii) - Kékes (Chiochiş) - Szentmáté (Matei) - Szászlekence (Lechniţa)

8. nap (2010. augusztus 13. - szombat)

Hossz: 54 km
Szászlekence (Lechniţa) - Harina (Herina) - Teke (Teaca) - Vajdaszentivány (Voivodeni)

9. nap (2010. augusztus 14. - vasárnap)

Vajdaszentiványban reggeli, majd mindenki tépeti haza.

Evés, ivás

A túrán az első reggelit 7.-én, szombaton kapod Magyarfülpösön, az utolsót pedig 14.-én, vasárnap Vajdaszentiványban. Minden nap kapsz tehát reggelit és este meleg vacsorát. A tízórai-ebéd-uzsonna csomagot pedig reggel kapod meg és napközben azzal leszel. A csomagban van szendvics, csoki, gyümölcs, ilyesmik. A széki pihenőnapon nem lesz kajacsomag, ott az ebédet mindenki magának kell megoldja: akár a panzió éttermében, akár a tó mellett halat sütve, akár 15 sörrel, akár egy bográcsozással; bográcsot viszünk mi az Egyesület részéről. Ezt az ebédet leszámítva tehát végig el leszel látva étellel a túra során. A víz/üdítő/sörellátásodat napközben szintén magadnak kell megoldanod.

Egyik reggel korán kell felkelned

A túrán 7 csapat lesz és minden csapatra jut egy nap, amikor a szendvics-csomagot ő kell elkészítse. Ilyenkor a csapat tagjai 1 órával hamarabb kelnek és megcsinálják a többieknek a kaja-csomagot, ahol a munka nagy része a kb 150 szendvics elkészítése. A szendvics készítésről már írtunk 2 éve ebben a bejegyzésben.

Hogyan maradj végig formában?

A túrán a távok nem hatalmasak, de azért fárasztó lesz és van néhány dolog amit fontos észben tartani, hogy a túrát végig élvezni tudd:

Napközben sose várd meg, hogy megéhezz

ugyanis ha megéhezel, akkor már energiahiányos vagy és a teljesítményed felét ha tudod produkálni.

Éhesen rosszkedvű és kiábrándult vagy

ez a hétköznapi életben is így van, de amikor fizikai teljesítményt kell kifejtened, ezt sokszorosan érzed. Nincs kedved tekerni, felteszed magadnak a kérdést, hogy minek vagyok itt, miért kellett ez nekem, hülye nap, hülye Mezőség, szaros Románia, idióta szervezők. Nem muszáj ezt megvárni.

Teli hassal nem tudsz tekerni

a másik véglet legalább olyan rossz. Azért adunk szendvicseket, gyümölcsöt és édességet és nem flekkent meg pacallevest, mert ez nem terheli meg a gyomrodat. Az étel emésztése energiát vesz fel. Mikor egy hatalmas ebédet emésztesz a tekerésre már nem jut energiád. Főleg melegben.

Enni tehát egész nap kicsiket kell

mert azzal a legjobb a teljesítményed. Elindulunk 9-kor, tíz-tizenegykor megeszel egy csokit vagy bekapsz egy szendvicset, 1-kor ebédelünk valahol, ott megeszel egy szendvicset, almát ilyesmit és így tovább estig, amikor is jön az bendőnek kitömése.

Csokival óvatosan

mert terheli a májadat. 1 kiscsoki vagy pár kocka rendben van, de rossz taktika naponta megenni egy tábla csokit, főleg nagyon feketét.

Jó viszont a csokis croissant (kifli)

ezt egy tapasztalt bringás mondta el nekünk még két éve induláskor, azóta sem tudom, pontosan miért is jó, de töretlenül hiszem!

Mi a helyzet a sörrel?

A sör egy nagyszerű ital, a hatása azonban nagyon ingoványos. Most nem arra gondolok, hogy megisszuk a 10 sört és akkor milyen vicces pofák leszünk, hanem arra, hogy rövid távon nagy energiát tud adni az alkohol, viszont ha kimegy sokkal fáradtabb leszel mint előtte. Ingoványos azért is, mert másként hat nagy melegben (jobban gyengít) és a hatása nagyban függ egyéb fizikális állapotodtól. Szóval napközben ne lépd túl az 1-2 sört, amúgy sem az ivásról szól a túra. Este aztán lehet bátran, kivéve Magyarózdot, ahol szigorú alkoholtilalom lesz, mert egy olyan helyen leszünk elszállásolva ahol szenvedélybetegeket gyógyítanak és nyomatékosan kérték, hogy se italozás se dorbézolás, se hangoskodás ne legyen.

Bringabérlés, szállítás

Voltak akik érdeklődtek, hogy el tudjuk-e vinni a bringáját Szeredából és/vagy tudunk-e segíteni a bérlésben. Ezt mindenki saját maga kell(ene) megoldja, de baráti szívességként Spidi (Benkő István) elvállalta, hogy segít ennek a koordinálásában. A kísérőautóban amúgy a helyek többé kevésbé beteltek, ugyanis Spidinek elég sok és elég gyors barátja van. Ha mégis nagy bajban vagy próbáld meg őt a +40 733 955 000 telefonszámon elérni.

Kommentek

Zoli | 2010.08.04 14:00
Ez egy nagyon jo tura
 
Fülöp Attila | 2010.08.04 14:41
lesz :)
 
Batiz Kinga | 2010.08.04 14:54
A víz/üdítő/sörellátást éjszaka ki oldja meg?! :)
 
Fülöp Attila | 2010.08.04 15:32
Forest!
 
Noémi | 2010.08.05 14:30
Vigyázat, szervezők leanyukásodtak!
A percre pontosan szánkba rágják a szendvicseket és az információt :)
kisfiam, mit ettél ma?
 
Fülöp Attila | 2010.08.05 16:33
muszáj nekik, ha nem a gyerekek sírnak s az kinek jó? :)
 
Noemi | 2010.08.05 18:49
:)))
 

Ehhez az íráshoz nem lehet kommentelni.