5. nap - Pihenőnap, Szék

Kemence, szék

A pihenőnapunk nem véletlenül került Székre. Sőt, annak idején mikor az útvonalat rajzoltuk, többször újrakezdtük a tervezést annak érdekében, hogy ezen az egyedi településen ne csak átrepüljünk, hanem huzamosabb ideig tudjuk magunkat Széken megülni. Mégis úgy tűnik, hogy egy nap sem volt elegendő ahhoz, hogy az 1000 éves múlt minden barázdája megmutassa magát.

Szék - tényleg népviseletben Nem ma kezdték Helybéliek
#

Széken ültünk egy napot

De ez volt az utolsó szóvicc ezzel kapcsolatban. Széken két jelentősebb műemlék található, az egyik a református templom a XIII. századból, melynek jelenlegi formájában jelentős szerepe van Kós Károlynak. A műemlékesek ezt egy kevésbé sikerült beavatkozásnak szokták emlegetni ugyanis a templom fala reped ketté. Még a sokat dicsért Kós Károly is csinált baklövéseket, állapítjuk meg, s visszaemlékszünk a tavalyi kalotaszegi túrán a magyarbikali templommal kapcsolatos kritikákra is.

A református templom Repedezik Szexi templomkert
# # # #

Különbözőségek

A másik jelentős műemlék a széki ortodox fatemplom 1731-ből. Ez egy kicsit kisebb, fából van, de csöppet sem kevésbé érdekes. Van ezeknek az ortodox fatemplomoknak egy különleges és titokzatos hangulatuk, amihez valószínűleg hozzájárul, hogy legtöbbjüket ma már nem használják. Amennyiben az ortodox közösség kinőtte a templomot, akkor előbb utóbb építettek egy nagyobbat. Széken is ez történt, igaz az új ortodox templom Forrószegen van. Apropó: a falu (korábban város) három fő részből áll Felszeg, Csipkeszeg és Forrószeg. Ezek korábban elkülönültek egymástól olyan szempontból, hogy az egyik a másik táncházába nem járhatott át és gyanítom, hogy voltak verekedések, amelyek abból adódtak, hogy »Mit jössz a mü utcánkba të csipkëszegi tëë?!« vagy »Ez a tëtves felszegi rájár Marikára!« Visszatérve az ortodoxokra, a pópájuk egyik héten az új templomba másik héten pedig a régi fatemplomba jár, tehát a széki fatemplom többé-kevésbé még ma is működik.

Református Katolikus Ortodox
#

Beszéljünk a tájházról

Mivel e sorok írója nem volt ott a tájházban (ugyanis épp ennek a blognak egy korábbi bejegyzését írta) ezért most a szót átadja a képeknek.

Szék, tájház Szék, kemence Szék, tükör
# # # # # # # # # # #

Improvizáció

Bringatúránk hetében éppen a válaszúti tánctábor folyik, ami miatt Kallós Zoli bácsival illetve gyűjteményével kapcsolatos programjaink ellehetetlenedtek. Úgy gondoltuk viszont, hogy Székről egyet átmegyünk a tánctáborba, hogy korábbi szokásainkhoz híven a régióra jellemző táncokat tanuljunk. A csapat azonban egy rögtönzött borkóstoló után váratlanul úgy döntött, hogy nem megy át Válaszútra, hanem inkább csinálunk magunknak egy néptánc estet. Nagyjából 1 óra alatt sikerült keríteni egy széki zenésztriót, akik húzták nekünk éjfélig. Nemhiába - jól jön a csapatban egy rendezvényszervezéssel foglalkozó férfi és a párja, aki népdal- és néptánctudása miatt kiérdemelte a túra folk-arca címet.

Kommentek

Ehhez az íráshoz nem lehet kommentelni.